92/4/22
12:1 ع
نکاتی جهت درک ماه مبارک رمضان؛ شهرالله الاکبر
ماه خدا، ماه عشقبازی، ماه اولیای خدا، ماه خصّیصین، ماه مهمانی پروردگار عالم، ماه نزول قرآن، ماه درک معارف، ماه همه خوبیها، ماه انبیاء، ماه حضرات معصومین(علیهم صلوات المصلّین)، ماه غفران، ماه برکت، ماه رحمت، ماه جود، ماه رسیدن به قلّه انسانیّت، ماه اتّصال به پروردگار عالم، ماه فانی فی الله شدن، ماه رمضان المبارک آمد.
اینقدر این ماه، ماه مهمّی است که بیان شده: رمضان نگویید و حداقل ماه رمضان بگویید. اولیاء خدا وقتی میخواستند بیان کنند، یا به عنوان شهرالله الاکبر بیان میکردند، یا به عنوان رمضانالمبارک.
ماه مبارک؛ ماورای روزه خاصّ!
نکات عظیمی در مورد این ماه وجود دارد که آنها را تنها کسانی که خود را از قبل برای ورود به این ماه آماده کردند، درک میکنند. از جمله این که پیامبر اکرم(صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: اگر میدانستید که ماه مبارک رمضان چیست (معلوم میشود که ما درک نمیکنیم)، از پروردگار عالم میخواستید همه سال، ماه مبارک رمضان باشد. لذا ماه مبارک رمضان، یک چیزی ماورای آن صیام ظاهری و دهان بستن از طعام و شراب است. حتّی یک چیزی ماورای آن روزه خاصّ است که اولیاء خدا در مورد آن میگویند: چشم، گوش، دست و همه اعضاء و جوارح انسان در حال صیام است.
سنجش وارد شدن به ماه مبارک
آیتالله مولوی قندهاری به نقل از آیتالله سیّد ابوالحسن اصفهانی(اعلی الله مقامهما الشّریف) میفرمودند: اگر میخواهید بفهمید ورودیّه اوّلیّه به ماه مبارک رمضان دارید یا خیر؛ ببینید آیا استشمام بوی ماه مبارک، برای شما محقّق میشود یا خیر؟ یعنی باید حال شما، حال دیگری باشد که حتّی اولیاء خدا طور دیگری در ماه مبارک نفس میکشند، بوی ماه مبارک را استشمام میکنند و بهبه میگویند.
اولیاء خدا هیچ موقع برای طول عمرشان دعا نمیکردند، إلّا به این که وقتی رجبالمرجّب میشد، عرضه میداشتند: پروردگارا! حالا که محبّت کردی، بزرگواری کردی، لطف کردی، عنایت کردی و ما را تا اینجا زنده نگاه داشتی، یک لطفی کن، مرحمت کن و این محبّت و بزرگواریات را ادامه بده تا ماه مبارک رمضان را درک کنیم.
خطبه شعبانیّه
در یک روایتی که به عنوان سلسلةالذهبیّه است و وجود مقدّس حضرت ثامنالحجج(علیه آلاف التّحیة و الثّناء) از آباء مکرّمشان تبیین فرمودهاند، بیان شده است: «عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِیٍّ ع قَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ ص خَطَبَنَا ذَاتَ یَوْمٍ فَقَالَ أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّهُ قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ شَهْرُ اللَّهِ بِالْبَرَکَةِ وَ الرَّحْمَةِ وَ الْمَغْفِرَةِ شَهْرٌ هُوَ عِنْدَ اللَّهِ أَفْضَلُ الشُّهُورِ وَ أَیَّامُهُ أَفْضَلُ الْأَیَّامِ وَ لَیَالِیهِ أَفْضَلُ اللَّیَالِی وَ سَاعَاتُهُ أَفْضَلُ السَّاعَاتِ ...» .
پیغمبر اکرم، خاتم رسل، محمّد مصطفی(صلّی الله علیه و آله و سلّم) در خطبه جمعه آخر ماه شعبانالمعظّم که این خطبه، معروف به خطبه شعبانیّه شد، بیان فرمودند: مردم! ماه خدا به سوی شما آمده است، «قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ».
آغوش باز کردن ماه مبارک
چرا «قَدْ أَقْبَلَ إِلَیْکُمْ» فرمودند؟ در این مطلب، سه نکته وجود دارد: 1. یک معنی «اقبال»، گشودن است؛ یعنی ماه مبارک رمضان دستهایش را میگشاید برای بندگان خاصّ خدا. لذا اولیاء خدا میدانند این ماه، یک ماه عجیبی است.
2. معنی دیگر آن، این است: قبولتان کرد. یعنی شما را به واسطه آن حالاتی که در رجبالمرجّب و شعبان المعظّم داشتید(آن شستشوی گناهان در رجبی که نهر الهی است و پوشیدن فاخرترین لباسها (لباس تقوا) در شعبان المعظّم)، قبول کرد.
فاخرترین لباس برای ورود به ضیافتالله
معمولاً وقتی انسان میخواهد به یک مهمانی برود که میزبان آن، حدّ اعلایی دارد و مجلس باشکوهی است؛ در حدّ وسع خودش، بهترین لباسی را که دارد، میپوشد. لذا آنهایی که میخواهند در آن مهمانی، خودنمایی کنند؛ فاخرترین لباسها را میپوشند.
مهمانی پروردگار عالم نیز، همان است که در ادامه میفرمایند: «دُعِیتُمْ فِیهِ إِلَى ضِیَافَةِ اللَّهِ» شما به مهمانی خدا دعوت شدید. یک ماه تمام (ماه شعبانالمعظّم) یک لباس سفارشی آماده میکنید. مانند کسی که میداند چند ماه دیگر عروسی زید، عمرو و ... است، برای همین جلوتر میرود برای خودش، لباس چنین و چنان میدوزد.
فاخرترین لباس برای ورود به ضیافتالله، تقواست. این لباس، چنان او را قشنگ و زیبا میکند که وقتی ملائکهالله او را با چنین جبروت و جلال و کمالی میبینند، میگویند: بهبه! عجب لباسی بر تن کرده است!
اولیاء خدا در شعبانالمعظّم و بعد از آن، چهرههایشان، نورانیتر و حالاتشان، معنویتر میشود، اصلاً نوع نگاهشان، نگاه عرفانی است. چون در یک مطالب دیگری هستند. گرچه آغاز ضیافتالله، ماه مبارک رمضان است و آن که این لباس تقوا را پوشید، دیگر از تن بیرون نمیکند.
مثل کسی که لباس شیک و آن چنانی دارد و اهل فخر هم هست، لذا آن لباس را همیشه بر تن میکند. امّا مگر متّقین هم اهل فخر هستند؟! بله! امّا نه آن فخری که ما فکر میکنیم. لباس تقوا، ذلالت عندالله میآورد امّا فخر عندالملائکه.